ظرفیت های پیاده روی اربعین در جهانی کردن رغبت به «دَوْلَةٍ کَریمَةٍ»
حجت الاسلام ملایی با بیان اینکه پیاده روی اربعین تجلی سبک زندگی منتظرانه در عمل است، گفت: این سبک با عملی کردن شعار «کُلُّ یَومٍ عاشورا و کُلُّ أرضٍ کَربَلا» می تواند رغبت به دولت کریمه امام زمان(عج) را جهانی کند.به گزارش واحد خبری کانون شیفتگان حضرت قائم (عج) به نقل از شبستان ، پیاده روی اربعین حسینی و فضای همدلی و مودت حاکم بر آن بیش از هر چیز ویژگی های سبک زندگی منتظرانه را که در روایات به آنها اشاره شده، نشان می دهد؛ سبکی از زندگی که سعادت انسان و رسیدن او به دولت موعود را تضمین می کند.
از این رو، در ایام برگزاری این پیاده روی با حضور خیل محبان اهل بیت(ع) و مهدی یاوران با حجتالاسلام «حسن ملایی»، مدير گروه اخلاق و تربيت مركز تخصصي مهدویت گفتوگویی داشته ایم که مشروح آن از نظرتان می گذرد:
رفتار زائران و میزبانان اربعین حسینی چه مولفه هایی از سبک زندگی منتظرانه را در مقام عمل نشان می دهد؟
سبک زندگی رایج در حماسه بزرگ اربعین حسینی بدون تردید نمونه و الگوی کوچکی از سبک زندگی منتظرانه است البته این بدان معنا نیست که تمام مؤلفههای این نوع از سبک زندگی در اربعین حسینی کنونی مشهود است، بلکه برخی از مؤلفههای این سبک زندگی در این چندروزه از سال کمرنگ و برخی نیز بسیار پررنگ و قابلتوجه است.
میتوان سبک زندگی رایج در اربعین را سبک زندگی منتظرانه دانست، همچنین میتوان با بهرهگیری از مؤلفههای سبک زندگی منتظرانه، برخی نقاط ضعف حماسه بزرگ اربعین حسینیِ کنونی را مرتفع کرد.
کدام مصادیق سبک زندگی منتظرانه در پیاده روی اربعین بروز و ظهور دارد؟
یکی از این مؤلفهها عنصر اخلاص است که جلوههای مختلف آن در افراد گوناگون دیده میشود، قصد قربت داشتن برای رسیدن و نزدیکی با خداوند متعال از طریق دلدادگی به امام و ولی خدا و زیارت امام حسین(ع)، یکی از جلوههای اربعین حسینی است که در مؤلفههای سبک زندگی منتظرانه نیز جای می گیرد.
باید توجه داشت در سبک زندگی منتظرانه، انتظار بهعنوان رفتاری جهادی تعریف شده که در این زمینه تلاش حداکثری یکی از شاخصهها شناخته می شود؛ در پیاده روی اربعین حسینی، جهد، تلاش و کوشش مهمانان و میزبان حماسه اربعین حسینی، انسان را به یاد این مؤلفه سبک زندگی منتظرانه میاندازد چراکه همگان در تلاش و تکاپو هستند و خود را به رنج و سختی میاندازند تا بتوانند ثواب کوچکی از این سفره به دست آورند.
هدف انسان در این سبک زندگی، رسیدن به یک آرمان الهی و هدف مقدس است، در حماسه بزرگ اربعین حسینی نیز گوشهای از توجه به این هدف متعالی دیده میشود زیرا در این مسیر زائر به دنبال مال دنیا، اصالت بخشیدن به قوم و خانواده خود و یا بالا بردن حزب و گروهش نیست بلکه یک هدف عالی به نام رسیدن به امام(ع) برای او مهم و مطرح است.
از نظر همراهی با مسیر و اهداف امام زمان(عج) و تقویت روحیه مهدی باوری و مهدی یاوری، پیاده روی اربعین حسینی چه کارکردهایی دارد؟
یکی از بسترهایی که در اربعین حسینی جای کار و سرمایهگذاری دارد، این است که هدف مقدس نزدیکی به امام معصوم(ع) پررنگ شود، به این معنا که نباید صرف زیارت را هدف را هدف دانست که این مهم در روایات نیز مورد تأکید است اما باید این هدف را فراتر دید تا در جان ما حفظ شود، بهطوریکه باید حس انتقام خون خواهی امام حسین(ع) از ظالمان را وجود خود زنده کنیم تا درنهایت به حس نصرت ولی دم او یعنی امام مهدی(عج) در وجود ما ختم شود کما اینکه در بسیاری از ادعیه و زیارات این معنا آمده است.
در زیارتهای مختلف همچون زیارت عاشورا میخوانیم که باید جزء ناصران امام زمان (عج) باشیم، متأسفانه این انتقال از خیمه حسینی به خیمه مهدوی و ارتقاء اهداف در حماسه اربعین حسینی کمرنگ است البته با تلاشهای نخبگان فرهنگی هر چه زمان میگذرد، بیشتر به این آرمان و هدف نزدیک میشویم.
اگر بتوانیم این آرمان را در جامعه اسلامی و شیعی تقویت کنیم، خودبهخود از افسردگیها، پوچیها و احساسهای ناخوشایند در زندگی جلوگیری می کنیم زیرا فردی که دارای یک آرمان مقدس است، شرایط و سبک زندگی خود را برای رسیدن به آن آرمان برنامهریزی و طراحی میکند و در سختیها امید خود را از دست نمیدهد.
پیاده روی اربعین از نظر تقویت روحیه تقابل با جبهه باطل چه نقشی دارد؟
در سبک زندگی منتظرانه تمامی اقدامها در تقابل و مبارزه با جبهه باطل و مخالف مهدویت تعیین و طراحی میشود، در مراسم اربعین حسینی نیز همینگونه عمل میشود و هر سال این مراسم به حماسهای در تقابل حقطلبان با گروه باطل و حقستیز تبدیل میشود و باید روی این جنبه این مراسم نیز باید سرمایهگذاری شود تا این حس به تمام جهانیان منتقل شود.
پیاده روی اربعین فرصت حضور تمامی حقطلبان است که حتی ممکن است این افراد آیین تشیع و یا حتی دین اسلام نداشته باشند اما امام حسین(ع) را یک حقطلب میدانند و در این دریای جوشان مردمی حضور پیدا میکند لذا باید این عنصر با کارهای فرهنگی و تبلیغی در مسیر تقویت شود که پیادهروی اربعین یک حرکت و جنبش در ضدیت با دشمنان حقیقت و مهدویت است.
از نظر روح ایثار و گذشت، پیاده روی اربعین حسینی چقدر به سبک زندگی منتظرانه نزدیک است؟
جلوههای بسیار زیبای ایثار در اربعین حسینی مشهود است بهویژه از سوی مردم مهمان نواز عراق که با ایثار مال خود از مهمانان و زائران امام حسین(ع) پذیرایی میکنند و از سوی دیگر زائران نیز علیرغم تمامی تهدیدها و مسائل امنیتی- بهویژه در سالهای قبل- جان خود را ایثار میکنند و در این مسیر حاضر میشوند.
در اربعین حسینی زائران بهواسطه برخورداری از یک هدف مقدس، به یک اخلاق اجتماعی نیکو التزام پیدا میکنند، بهگونهای که تاکنون گزارشی از نزاع و بداخلاقی زائران در مسیر ارائه نشده است و این به معنای برخورداری زائران از عناصر والای روابط اجتماعی مطرحشده در سبک زندگی منتظرانه است زیرا افراد برخوردار از این سبک زندگی اهل خوشخلقی و دوستی با دوستان حضرت(عج) هستند.
رفتار و عمل زائران اربعین چقدر می تواند در جذب قلب ها به امام عصر(عج) و سبک زندگی منتظرانه موثر باشد؟
در سبک زندگی منتظرانه افراد با حرکات، رفتار و گفتار خود دیگران را به امام زمان (عج) ترغیب میکنند، این حرکت در پیادهروی اربعین حسینی نیز مشهود است اما باید تقویت شود تا ندای «اَللّهُمَّ اِنّا نَرْغَبُ اِلَیْکَ فى دَوْلَةٍ کَریمَةٍ؛ بار خدايا همانا كه ما مشتاقانه خواستار حكومتی نیكو خصلت و با شكوه هستیم» از سراسر جهان به گوش برسد و آنهم بهواسطه انتقال معارف حسینی و مهدوی از طریق همین پیادهروی اربعین محقق می شود.
با توجه به آنکه انتظار توام با صبر سازنده است، صبوری زائران و میزبانان اربعین چقدر در برخورداری از صبر زمینه ساز ظهور می تواند راهگشا باشد؟
صبر اجتماعی و گروهی موجود در پیاده روی اربعین حسینی بهعنوان یکی از شاخصهای سبک زندگی منتظرانه بهحساب میآید، لذا برای ایجاد این صبر گروهی در جامعه باید از فضای اربعین حسینی الهام گرفت.
پیادهروی اربعین نباید مراسمی سکولار و به حوادث سیاسی و اجتماعی جهان بیاعتنا باشد زیرا امام حسین(ع) یک قیام سیاسی و اجتماعی کردند و امام زمان (عج) نیز بناست تا یک حکومت سیاسی و اجتماعی را پایهگذاری کنند لذا باید افراد در این مسیر با تفکر، نسبت خود را با ولیفقیه و حکومت اسلامی مشخص کنند.
چگونه می توان سبک زندگی حاکم بر ایام پیاده روی اربعین حسینی را به دیگر ایام منتظران تسری داد؟
اگر موضوع نبرد دائمی میان حق و باطل را در ایام اربعین حسینی در ذهن افراد نهادینه کنیم که بدانند جبهه حق در یک مبارزه 365 روزه با جبهه باطل قرار دارد، سبک زندگی خود را بر اساس سبک زندگی یک مبارز که دائم در نبرد است طراحی و پیاده می کنند، چراکه اساس برخورد با فرهنگ عاشورا «کُلُّ یَومٍ عاشورا و کُلُّ أرضٍ کَربَلا» است؛ تعهد به این مبنا پیشنیاز سبک زندگی منتظرانه است و با این نگاه است که از خیمه حسینی به خیمه مهدوی راه می یابیم.
- پویش ملی مهدوی «صبح ظهور» برگزار میشود
- تمدید فراخوان همایش جریانهای انحرافی مهدویت در دوران معاصر
- اجلاسیه بینالمللی فعالان مهدوی برگزار میشود
- رسانه؛ رکن اصلی جشنواره امامت و مهدویت
- مستند «صبح ظهور» در قاب شبکه قرآن و معارف سیما
- مطالبات جشنواره امامت و مهدویت جهانی است
- رونمایی از پوستر جشنواره مهدویت و امامت در دانشگاه آزاد پردیس
- در اربعین نباید بین زائران فرقی گذاشت
- نبرد حزبالله، جبههآرایی برای آینده جهان/مهدویت به مقاومت امید میدهد
- مقاومتِ فکری فرهنگی، رسالت منتظران است
|