نحوست ماه صفر پایه روایی ندارد/ ترویج خرافات برای عدهای نان و آب دارد
حجتالاسلام مسائلی با بیاناینکه ماه صفر نحس نیست و در آن حرمت ایام عزای ائمه(ع) را نگاه میداریم، گفت: در روایات نیامده که ائمه(ع) در این ماه معاملهای انجام نداده باشند یا ازدواج را نهی کرده باشند. برای برخی ترویج خرافات نان و آب دارد.به گزارش واحد خبری کانون شیفتگان حضرت قائم (عج) به نقل از شبستان ، با شروع ماه صفر، بازار داغ شایعات بار دیگر از سوی عدهای فرصتطلب گرم میشود، کسانی که سعی دارند با القای خرافات حتی اصیل ترین محورهای دینی را زیرسوال ببرند و با ادعاهای واهی برای خود سفره ای دروغین پهن کنند. از طرح نحوست این ماه تا دق الباب مساجد به مناسبت پایان این ماه. به مناسبت آغاز ماه صفر و در بررسی این مباحث با حجت الاسلام «مهدی مسائلی»، استاد حوزه علمیه اصفهان به گفت وگو پرداخته ایم که در ادامه حاصل آن را می خوانید:
یکی از موضوعاتی که گریبان گیر حتی جوامع مذهبی شده است، مساله خرافات و تکیه بر مباحث بی پایه و اساس است، این ماجرا در مورد جامعه ما نیز دیده می شود، برای مثال با فرا رسیدن ماه صفر بسیاری از مردم مسئله نحوست این ماه را مطرح می کنند، بی آنکه کمی بیندیشند که اصلا آیا این مساله صحت دارد یا نه؟، در این مورد تحلیل شما چیست؟
این ماه نحس نیست، حرمت آن را باید نگاه داشت. به هر صورت باید توجه کنیم که رحلت پیامبر اکرم(ص) و شهادت چند تن دیگر از ائمه اطهار(ع) در این ایام واقع شده است. اربعین حسینی نیز در همین ایام است، در نتیجه برخی از این جهت است که این ماه را بدیمن می دانند و سعی می کنند که مراسم های خوشی و حتی معامله را در این ایام انجام ندهند اما با همه این اوصاف، هیچ اصالتی نمی توان برای این ادعاها یافت.
به بیان دیگر باید مویدی پیدا کنیم که چنین چیزی را نسبت دهیم و مثلا بگوییم این ماه نحس است. مثلا در روایات نیامده که ائمه(ع) در این ماه معامله ای انجام نداده باشند یا ازدواج را نهی کرده باشند اگر بود به دست ما می رسید.
بنابراین نباید بر یک سری خرافات تکیه کرد که هیچ پایه و اساسی ندارند. ما بر اساس احترام، همدردی و همراهی با مصیبت اهل بیت(ع) از شادی کردن در این ایام و ایامی نظیر آن خودداری می کنیم اما این رویکرد به معنای نحس بودن ماه نیست.
حتی برخی در طول ماه صفر دست به دعا بر می دارند یا به روش هایی همچون مراجعه به دعانویس متوسل می شوند که این ایام را به صحت و سلامتی پشت سر بگذارند. در این مورد نیز توضیح بفرمایید.
دعا کردن مساله ای است که در روایات نسبت به آن سفارش شده اما اینکه سند و اعتباری باشد که بر اساس آن قرار اجتماعی ببندیم که اگر فلان دعا را بخوانیم از نحوست ایام محفوظ خواهیم بود باید بگویم چنین نیست، مثلا فردی قرار باشد در این ایام خانه خود را عوض کند و بعد خودش یا طرف معامله یا هر دو بگویند که چون در این ایام هستیم بنابراین کار را تعطیل و بعد از این ایام، معامله می کنیم یا اگر بخواهیم معامله کنیم بیاییم دعا کنیم و یا دعایی بگیریم و ... این باورها نادرست است.
برخی افراد حتی پا را فراتر از این می گذارند و بعد از پایان این ماه به مساجد رفته و دق الباب مسجد می کنند. این قسم رفتارها چه قدر صحت دارد؟
اینها خرافات است و هیچ سند روایی ندارد. شاید مجال مناسبی باشد که به این مساله اشاره کنم که دین داری با حواشی دین داری واقعی نیست. برای برخی افراد ترویج خرافات نان و آب دارد، رسانه ها باید اهتمام کنند و در این موضوع وارد میدان شوند. باید تلقی های غیرعقلانی را به حداقل برسانیم. افراط و تفریط در هیچ مورد خوب نیست عقلانیت ما نیز باید مورد تایید دین و بر اساس ضوابط وحی باشد.
مثلا هرگز گفته نشده که در این ماه عقد ازدواج انجام نشود. در روایات در مورد ازدواج تاکید فراوانی شده است. تاخیر در امر ازدواج فقط به دلیل اینکه در این ایام قرار گرفته ایم بر اساس هیچ روایت و توصیه ای جایز نیست. گاهی روزهای خاصی هست مثلا اربعین حسینی، یا ایام شهادت که پیشتر اشاره داشتم اما به جز آن مساله ای نیست. اگر بخواهیم این گونه حساب کنیم کل سال باید با مصیبت مواجه باشیم و این هرگز سیره اهل بیت(ع) نبوده و نیست.
چه راهکاری را برای برون رفت از این قبیل خرافات و حرف و حدیث ها در مورد ایام مختلف سال به ویژه ماه صفر می توان در پیش گرفت؟
باید آگاهی بخشی و اطلاع رسانی کنیم و سیره اهل بیت(ع) مبنای تفکر و عمل ما باشد. رسانه ها و فضای مجازی می تواند در این باره کمک رسان باشند.
- اعمال ماه صفر/ هر روز یا «شدیدالقوی» بخوانیم
- اعمال و آداب مخصوص شب اول ماه صفر
- چگونه از راه دور امام حسین(ع) را زیارت کنیم
- برای رفع نحسی ماه صفر چه باید کرد
- گزارش| تشییع باشکوه پیکر ۵ آلاله خونین خانطومان در دیار علویان / مازندرانیها به احترام شهدای مدافع حرم تمامقد ایستادند
- پویش "هرخانه یک حسینیه" دهه آخر ماه صفر در استان بوشهر برگزار میشود
- توزیع بسته های معیشتی به ۲۵۰ هزار خانوار نیازمند دردهه پایانی ماه صفر
- زیارت اربعین چهار وظیفه منتظران در عصر غیبت را تشریح کرده است
- نظر علما راجع به نحس بودن ماه صفر چیست/اهتمام بیشتر به صدقه دادن
|