آخرین اخبار
کد خبر : 14720 تاریخ ثبت : 1399/1/25 20:49:25

چالش های پیش روی آموزش آنلاین فرهنگی و هنری

کارشناسان بر این باورند که با ادامه دار شدن تعطیلی کلاس های آموزشی فرهنگی و هنری تا پایان خرداد، دولت باید زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری آموزش آنلاین را فراهم کند و مشکلاتی مثل سرعت اینترنت و قیمت آن را برطرف کند.

به گزارش واحد خبری کانون شیفتگان حضرت قائم (عج) به نقل از شبستان ، فعالیت های آموزشی و هنری در دو ماه گذشته  به دلیل شیوع کرونا و برای حفظ سلامت شهروندان تا اطلاع ثانوی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تعطیل شده است، آموزش های آنلاین در روزهای شیوع کرونا و قرنطینه بودن مردم در خانه ها اگرچه به کسانی که آموزش می بینند و امکان حضور در کلاس های حضوری را ندارند  کمک بزرگی می کند اما به دلیل آماه نبودن زیر ساخت های سخت افزاری و نرم افزاری مشکلاتی هم دارد، از جمله این مشکلات می توان به سرعت اینترنت و قیمت اینترنت  اشاره کرد که استفاده کنندگان از کلاس های آموزش آنلاین را با چالش مواجه می کند. البته آموزش آنلاین به شکل کنونی در کشور ما تجربه جدیدی است ولی با این همه  در این وضعیت دولت و وزارت ارتباطات باید یکسری امکانات و زیرساخت ها را برای عقب نماندن هنرجویان از آموزش فراهم کند. بسیاری از این هنرجویان پیش از فراگیری کرونا و تعطیلی کلاس های آموزشی شهریه کلاس های خود را به موسسات آموزشی و مدرسان خود پرداخت کرده بودند و این تعطیلی باعث سردرگمی آنها هم شده بود اما برگزاری کلاس ها به شکل آنلاین  آنها را امیدوار کرد از طرفی برخی از مدرسان و هنرجویان وقفه ایجاد شده را هم به صلاح نمی دانستند چون  باعث فراموشی آنچه آموخته بودند می شد .

 «سپهر حمزه لو» نوازنده تنبک و مدرس موسیقی یکی از اولین آموزش دهندگان آنلاین موسیقی درباره تاثیر آموزش های آنلاین بر هنرجویان به خبرگزاری شبستان می گوید: آموزش آنلاین یک روش مرسوم برای تدریس و آموزش در تمام دنیاست، از زمانی که استفاده از اینترنت گسترده و فراگیر شد این شیوه آموزش مرسوم شد و مختص این برهه از زمان هم نیست، اما با توجه به اینکه اکنون در وضعیت قرنطینه هستیم و استفاده از کلاس های حضوری امکان پذیر نیست،آموزش آنلاین نمود بیشتری پیدا کرده است؛ این شیوه آموزشی به طور قطع می تواند موثر باشد و موقتا جایگزین آموزش حضوری شود.

 

 شاید نباید این نکته را از نظر دور داشت که  تدریس آنلاین محدودیت هایی هم  برای هنرجو و هنرآموز  دارد، چرا که در تدریس آنلاین هنرجو به لحاظ بصری اشراف کمتری نسبت به تدریس حضوری دارد، اما این بدین معنی نیست که این نوع آموزش کاربردی نیست بلکه در مقایسه با آموزش حضوری از رتبه پایین تری برخوردار است.

 

«فردین فرخ مهر»، نوازنده و مدرس گیتار کلاسیک و مدرس مدرسه هنر و ادبیات درباره محدودیت های تدریس آنلاین برای هنرجویان به خبرگزاری شبستان می گوید: در تدریس آنلاین بیشترین مشکلات متوجه هنرجویان مبتدی و کم سن و سال خواهد بود. از دیگر موانع در این کلاس ها واضح ندیدن پنجه های معلم است در واقع معلم و شاگرد باید به وضوح دست یک دیگر را مشاهده کنند،در این صورت کار کمی مشکل تر شده اما امکانپذیر خواهد بود، همچنین  سرعت پایین اینترنت و قطع و وصل شدن کلاس باعث اختلال در روند آموزش می شود.

 

«پویان خلیلی»، نوازنده تار و سه تار مدرس و آهنگساز یکی دیگر از مدرسان موسیقی است که آنلاین که کلاس هایش را برای هنرجویان خود به صورت آنلاین برگزارمی کند، درباره  تعطیلی موسسه های آموزشی در بحران کرونا و تاثیر آموزش های آنلاین  به خبرگزاری شبستان می گوید:  معمولا انسانها این قابلیت را دارند که خود را با شرایط موجود هماهنگ کنند. شرایط بوجود آمده قطعا قابل پیش بینی نبود ولی امروز واقعیت این است که همه مردم دنیا در یک بحران به سر می برند بحرانی که شاید تا ماه ها ادامه داشته باشد، بنابراین چاره ای جز ادامه زندگی با شرایط موجود نیست، در بخش آموزش هم همین موضوع وجود دارد، پس باید از ابزاری که تکنولوژی در اختیار ما گذاشته است به نحو احسن استفاده کنیم. به عقیده بنده آموزش مجازی یک شانس برای همه هست که در شرایطی که دسترسی به امکانات حضوری نیست بتوان کار را ادامه داد، چه بسا در حالت عادی همه بسیاری از مردم حتی تحصیلات آکادمیک را از طریق فضای مجازی یا به صورت مکاتبه ای انجام می دهند، بنابراین آموزش به این روش می تواند کمک شایانی به روند آموزش در شرایط فعلی بکند و نیز باعث شود که جامعه از رشد اجتماعی فرهنگی و علمی باز نماند .

 

این مدرس درباره محدودیت های تدریس آنلاین برای هنرجو و مدرس هم می گوید:  شاید تنها محدودیت همان عدم حضور فیزیکی باشد اما اگر از زاویه دیگر به موضوع نگاه کنیم می تواند مزیت هایی هم داشته باشد برای مثال تعدادی از شاگردان بنده که خودشان توانایی کوک کردن سازشان را نداشتند در این مدت این کار را براحتی انجام می دهند و حتی رگلاژ ساز را تا حدی یاد گرفته اند، بنابراین محدودیت یا نبود امکانات همیشه نتیجه منفی نخواهد داشت، تدریس به صورت آنلاین یا همان تدریس مجازی شاید در ابتدا کمی کار را برای مدرس سخت کند ولی دوستانی که تجربه این روش تدریس را دارند به خوبی می دانند که بعد از مدتی معمولا کار راحت تر می شود، چرا که همیشه می شود برای شرایط خاص روش هایی خاصی طراحی کرد. بطور کلی مجموعه مطالبی که آموزش داده می شود فرقی با کلاس حضوری ندارد اما معلم باید بتواند با روشهای مناسب مطالب را طوری انتقال دهد که هنرجو دریافت مناسبی از مطالب داشته باشد در واقع کلاس باید به لحاظ سطح کیفی نزدیک به کلاسهای حضوری باشد تا شاگردان مطالب را پیگیرتر دنبال کنند..

 

 

«فردین فرخ مهر» نیز درباره حمایت های  دولت به مدرسان و آموزشگاه هایی که کلاس  آنلاین برگزار می کند، می گوید: متاسفانه در شرایط بسیار حساسی هستیم، تمامی اجراهای هنری اعم از موسیقی، تئاتر ،انتشار آلبوم ها و کتب به حالت تعلیق در آمدند و فعالیت های هنری به حداقل رسیده اند. متاسفانه نگاه جدی به کلاسهای آموزش آنلاین وجود ندارد و از جانب خانواده های بسیاری به دلیل نا آشنا بودن با این سیستم آموزشی، هنوز مورد پذیرش قرار نگرفته است. دولت در این زمینه می تواند نقش مهمی ایفا کند. نکته بسیار مهم، مشکلات معیشتی اکثر هنرمندان است که با این تعطیلی ها باعث بیشتر شدن آنها شده ، چندی پیش از سوی مدیر عامل خانه ی تئاتر و خانه موسیقی ایران خبری منتشر شد مبنی بر اینکه صندوق اعتباری هنر،حق بیمه ی سه ماهیه اول سال جدید را پرداخت خواهد کرد که موجب احساس هم دردی با اهل هنر شد، امید به اینکه با پیگیری های دولت محترم این امکان صورت پذیرد.

 

 پس از بررسی معایب و مزایای تدریس آنلاین به سرغ هنرجویانی که به صورت آنلاین آموزش می بینند نیز رفتیم، «معصومه» یکی از هنرجویان موسیقی که به صورت آنلاین در ایام قرنطینه آموزش تار می  بینید درباره مزایا و معایب کلاس های آموزش آنلاین به خبرگزاری شبستان می گوید: برگزاری کلاس آنلاین در شرایط کنونی که با ویروس کرونا درگیر هستیم خوب است؛ هم از آموزش ها عقب نمی مانیم هم راهی برای فرار از این شرایط و تقویت روحیه است. البته یکی از معایب این کلاس ها نبود  مدرس به شکل فیزیکی برای ایراد گیری از هنر جو است. هنرجو ممکن است درس ها را اشتباه دریافت کند.کلاس حضوری موجب می شود تا این کلاس ها را جدی تر یاد بگیرد  اما در  کلاس غیرحضوری خیلی این موضوع از جانب مدرس و هنر جو رعایت نمی شود. البته  کلاس حضوری موجب می شود تا این کلاس ها از جانب مدرس و هنر جو جدی تر گرفته شود.

برخی از مدرسان وحتی هنرجویان آموزشگاه های موسیقی نیز کلاس های آنلاین را سودجویی موسسات آموزشی و یا مدرسان برای دریافت شهریه عنوان می کنند اما  این هنرآموز «تار»  این را رد می کند و درباره تفاوت هزینه های کلاس های حضوری و آنلاین می گوید: در کلاس حضوری هر نیم ساعت 50 هزار دریافت می شد که  در کلاس آنلاین هم مدرس یک ویدیو ارسال می کند و درس را می دهد و باز همان هزینه 50 هزار تومان  را دریافت  می کند.

«ندا» هنرجوی دوتار نیز درباره شهریه دریافتی کلاس آنلاین به خبرگزاری شبستان می گوید : شهریه کلاس آنلاین جلسه ای 90 هزار تومان به همان شکل  کلاس حضوری گرفته می شود.

این هنرجوی موسیقی درباره مزایا و معایب کلاس آموزش آنلاین می گوید:  کلاس آنلاین با کلاس حضوری فرق درد و قطعا کلاس حضوری بهتر است،در کلاس آنلاین مدرس یک آهنگ را در سه بخش با ارسال یک فیلم آموزش می دهد و در واقع یک جلسه را به چند بخش تقسیم می کند و آموزش می دهد، من خودم این فیلم آموزشی را چندین بار می بینم تا متوجه شوم که مدرس چه چیزی می گوید و صحبت هایش را مکتوب می کنم و بعد از آن تمرین می کنم،  وقتی تمرین را انجام می دهم و قطعه را یاد گرفتم باید از اجرا فیلم بگیرم و برای مدرس بفرستم که چقدر پیشرفت کرده ام. ما هنرجویان اگر در این وضعیت تمرین نکنیم و ادامه ندهیم آنچه یاد گرفته ایم را هم فراموش می کنیم، یک نکته جالب درباره مدرس مدرس دو تار من وجود داد که لازم است به آن اشاره کنم وقتی من پیگپیری نمی کنم وی پیگیر وضیت کلاس من می شوند و همین من را ترغیب می کند که به آموزش به این شکل هم ادامه دهم.

وی درباره سرعت پایین اینترنت برای کلاس های آموزش آنلاین می گوید: همان فیلم آموزشی که مدرسان برای هنرجو می فرستند برای دانلود شدن نیازمند زمان زیادی است و این به سرعت پایین اینترنت برمی گردد.

البته نباید این را هم از یاد برد که در این شرایط به دلیل آنلاین بودن کلاس های آموزشی موسیقی بسیاری مدرسان هنرجوهایشان را از دست دادند چون این هنرجوها بر این باور بودند که در کلاس های آنلاین خوب یاد نمی گیرند، اما «مانلی» که هنرجوی فلوت از کلاس های انلاین راضی است به خبرگزاری شبستان می گوید: من از برگزاری کلاس آنلاین راضی هستم چون تغییری در نحوه یادگیری من صورت نگرفته است.

 با ادامه دار شدن تعطیلی موسسات آموزش هنری تا پایان خرداد ماه قطعا اغلب کلاس ها به صورت آنلاین برگزار خواهند شد و امید است که وزارت ارتباطات زیر ساخت های لازم  برای افزایش سرعت  اینترنت و کاهش قیمت آن در نظر بگیرد که اهالی فرهنگ و هنر که در بحران کرونا بیشتر لطمه را دیدند برایشان جبرانی  شده باشد. «سید عباس صالحی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در توئیتی به با این عنوان نوشت: «امروز نامه برآورد جامع خسارات حوزه فرهنگ، نشر، تئاتر، موسیقی، تجسمی، سینما، رسانه، آموزشگاه‌ها، موسسات، کانون‌ها و مشاغل مرتبط به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به آقایان جهانگیری و نهاوندیان ارسال شد.‏اصحاب فرهنگ و هنر منتظر خبرهای خوب از جلسه کمیته اقتصادی ستاد ملی کرونا هستند.»  امیدواریم با درخواست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از دولت آسیب های وارد شده به بخش فرهنگ و هنر جبران شود.

اخبار مرتبط
کلمات کلیدی
ثبت دیدگاه