آخرین اخبار
کد خبر : 15037 تاریخ ثبت : 1399/2/31 15:01:02
عضو کمیته علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری

استقرار ۲۰۰ گروه استهلال در سراسر کشور

رستمی از آمادگی ۲۰۰ گروه رصدی برای رویت هلال ماه خبر داد و گفت: هر گروه شامل ۵ نفر است که با اختیار داشتن تجهیزات کامل تلسکوب، دوربین و رعایت موازین بهداشتی روز شنبه سوم خرداد در استان های مختلف کشور مستقر و فعالیت های خود را آغاز خواهند کرد.

به گزارش واح خبری کانون شیفتگان حضرت قائم (عج) به نقل از شبستان ، «سید قاسم رستمی»  در خصوص برنامه های علمی ستاد استهلال گفت: حدود 200 گروه رصدی که هر  گروه شامل ۵ نفر است با اختیار داشتن تجهیزات کامل تلسکوب، دوربین و رعایت موازین بهداشتی از شنبه هفته آینده در استان های مختلف کشور مستقر و فعالیت های خود را برای رویت هلال ماه آغاز خواهند کرد.

 

عضو کمیته علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری تصریح کرد: با توجه به اینکه رویت هلال ماه با چشم غیر مسلح اهمیت زیادی دارد لذا رویت با چشم مسلح یعنی با دوربین و تلسکوپ در صورتی که هوا صاف و ابری نباشد، به راحتی صورت می گیرد؛ فقط مشکل ما در حالت چشم غیر مسلح است که گروه های رصدی برنامه ها و تدابیر لازم را نیز در این زمینه اتخاذ کرده اند.

وی اظهار کرد: تاکنون بیشتر مسائل بر مبنای علمی حل شده و با دقت زیاد می توان پیش بینی را حتی با تعیین نوع و اندازه ابزار رصدی انجام داد.اما اینکه مبنای شروع ماه های قمری رؤیت هلال باشد یا محاسبه پارامترها، یک اختلاف اساسی است.

 

وی در خصوص مهارت و ویژگی های علمی گروه های رصد اظهار کرد: در هر گروه رصدی یک نفر روحانی، یک سرگروه، یک رصدگر اصلی، یک کمک رصدگر و یک نفر هم به عنوان مستندساز حضور دارند، یعنی مجموعا پنج نفر کار رصدی را انجام می دهند، تمام گروه های رصدی در استان های مختلف با برنامه ریزی ستاد استهلال تحت آموزش قرار می گیرند؛ ضمن اینکه این گروه ها سطح بندی می شوند، یعنی ممکن است 30 گروه از این 200 گروه در سطح ویژه و خیلی بالا ( دارای تلسکوپ) باشند، سطح دوم بین این دو سطح بالا و پایین قرار دارند و سطح سوم هم گروه های آموزش دیده هستند که کارهای رصدی دقیقی را انجام نمی دهند بلکه رصدهای عمومی توسط این افراد انجام می گیرد.

 

رستمی در پاسخ به این سوال که سطح تجهیزات شما نسبت به سایر کشورها چگونه است، بیان کرد: سطح تجهیزات ما نسبت به کشورهای دیگر نسبتا خوب است به طوری که انسجام و هماهنگی ای که در گروه های رصدی ما وجود دارد در هیچ یک از کشورهای اسلامی مشاهده نمی شود ولی در کشورهایی مانند مالزی و اندونزی تا حدودی برنامه ریزی رصدی دیده می شود ولی نه در وسعت برنامه ریزی هایی که در 200 گروه رصدی ما وجود دارد. در برخی از کشورها شاید به ندرت 10 یا 20 گروه رصدی وجود داشته باشد که آن هم به صورت خودجوش ایجاد شده اند ولی در کشور ما از سال 85 (14 سال پیش) برنامه های زیادی برای انسجام گروه ها صورت گرفته، حتی سایتی  هم در این خصوص طراحی شده است.

 

عضو کمیته علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری خاطرنشان کرد: برنامه ریزی های ستاد استهلال طوری انجام می شود که گزارش ها در یک زمان معین جمع آوری و رتبه بندی می شوند، سپس به خدمت مقام معظم رهبری ارایه می شود.

وی افزود: رصد رویت هلال ماه در روزهای بیست و نهم و سی ام ماه قمری یعنی دو روز پایانی ماه به ویژه در بیست و نهم که رویت هلال ماه سخت تر است، انجام می گیرد چون در روز سی ام رویت هلال راحتر است.

 

رستمی با بیان اینکه معمولا نزدیک غروب خورشید کار رصد آغاز می شود، اظهار کرد: برنامه ریزی برای پیدا کردن محل رصدهای مناسب و تجهیز وسایل توسط گروه های تخصصی انجام می شود و گروه های عمومی بیشتر نزدیک غروب خورشید کار خود را آغاز می کنند، مثلا رصد هلال شوال امسال تنها هلالی است که باید در یک افق کاملا صاف، تمیز و بدون کوه و خارج از شهر انجام شود ولی رصدهای عید فطر باید در ارتفاعات صورت بگیرد؛ مثلا ممکن است در تهران گروه های رصدی در برج میلاد یا در ارتفاعات البرز مستقر شوند، چون در ارتفاعات، افق بسته نبوده و گرد و غبار کمتر است لذا کار رصد هم بهتر و عالی تر صورت می گیرد.

 

وی در خصوص احتمال خطا در رصدهای صورت گرفته،تصریح کرد: احتمال خطا در افراد مبتدی و کم تجربه زیاد است، چون دیدن هلال باریک و نازک آن هم در نور خورشید که تازه غروب کرده، بسیار سخت است. ممکن است یک فرد چیزهای دیگری  مانند گازهای خارج شده از جت یا سیارات زهره یا عطارد که در این شب ها به راحتی دیده می شوند، اشتباه  بگیرد.

 

وی در ادامه افزود: در مجموع خطا در افراد بی تجربه زیاد است اما در گروه های رصدی احتمال خطا بسیار ضعیف می باشد، چون آنها بعد از سال ها کسب تجربه، فرق بین هلال با چیزهای دیگر را به راحتی تشخیص می دهند.

 

وی با اشاره به خرید و واردات تجهیزات ستاد استهلال بیان کرد: ما در سال های اخیر خریدی نداشتیم، آخرین خرید ما به پنج سال پیش بر می گردد که مشکلات ناشی از تحریم زیاد نبودند ولی قرار بود خریدی هم در سال گذشته داشته باشیم که به دلیل تحریم ها عملی نشد. در مجموع بیشتر تجهیزات رصد ستاد استهلال وارداتی است و گروه های رصدی که دارای تلسکوپ ویژه هستند، بیشتر آنها از شرکت هایی که وارد کننده تلسکوپ هستند، خریداری  می کنند،ضمن اینکه شرکت صا ایران اصفهان هم دوربین های نظامی تولید می کنند که از آنها برای رویت هلال ماه هم استفاده می شود.

 

اخبار مرتبط
کلمات کلیدی
ثبت دیدگاه