آبزیان خلیج فارس در خطر انقراض/ رد پای صید بیرویه و آلودگی نفتی
ذخیره آبزیان حوزه خلیج فارس به ویژه ذخایر قابل بهرهبرداری و مفید با تهدید انقراض و نابودی روبرو است که صید بیرویه و آلودگی نفتی نقش مهمی در این زمینه دارد.به گزارش واح خبری کانون شیفتگان حضرت قائم (عج) به نقل از مهر ، استان بوشهر بیشترین مرز مشترک با خلیجفارس دارد و این همجواری مزیت بسیار مهمی برای این استان محسوب میشود و باعث میشود تا افراد زیادی متناسب با این ظرفیتها اشتغال داشته باشند.
تنوع زیستی گونههای آبزیان در خلیجفارس بسیار بالا ولی با جمعیت اندک است؛ بیش از ۵۰۰ گونه گیاهی و جانوری در خلیج فارس وجود دارد که بیش از ۷۰ درصد گونهها بومی منطقهای و ۳۰ درصد مهاجر هستند.
خلیجفارس، همانند بسیاری از مناطق دریایی در جهان از صید بیش از حد (صید بیرویه) رنج میبرد و میزان بالای صید به کاهش چشمگیر ذخایر دریایی منجر شده است.
بسیاری از کشورهای منطقه خلیجفارس آماری غیرواقعی در مورد میزان برداشت خود از ذخایر ماهیان و سایر آبزیان این منطقه ارائه میدهند و چیزی که مشخص است، میزان بالای صید است.
دریابست راهی برای حفظ ذخایر دریا
کارشناس صید و بهرهبرداری آبزیان در استان بوشهر اظهار داشت: افزایش صید و عوامل دیگر باعث شده تا شاهد کاهش بیش از ۵۰ درصدی ذخایر خلیج فارس باشیم.
حسین شادکامی تاکید کرد: این موضوع باعث شده تا بعضی از گونههای آبزیان به خصوص کف زیان رو به نابودی رفته و خطر انقراض جدیتر از گذشته دنبال شده و باعث ایجاد تنش بحران در ذخیره شود.
وی افزود: برای بهبود و تنفس وضعیت سلامت محیطزیست دریایی در آبهای انحصاری اقتصادی، میبایست مدیریت مسئولانه ماهیگیری به منظور ترمیم این زنجیره غذایی در مناطق خاص از پروتکلهای مناسب قانونی اجرا شود.
کارشناس صید و بهرهبرداری آبزیان اضافه کرد: صدور پروانه صید، مجوز صید و رعایت استانداردهای صید و محدودیتهای زمانی و مکانی و دیگر یکی از راههای پیشگیری در وقوع حوادث بحرانی و صید بیرویه با الحاق پروتکلی دیگر با عنوان «دریا بست» است.
بازسازی ذخایر دریایی
شادکامی ادامه داد: دریا بست به مفهوم به تعلیق درآمدن صید در بالاترین نقطه برای پیشگیری و ترمیم و فرصت بازسازی و احیا و رشد و نمو گونههای متعدد ذخیره در منطقه است.
وی تصریح کرد: از این طریق میتوان فرصتی برای مطالبات عمومی و انسجام صنفی (صید و صیادی) را در مسیر قانونگذاری و حمایت و پشتیبانی سایر نهادها و ارگانها نسبت به رعایت این پروتکل که آینده ذخیره آبزیان و به دنبال آن اقتصاد صید را در بر دارد به سوی پایداری و ماندگاری برای نسلهای آینده گره زد.
کارشناس صید و بهرهبرداری در استان بوشهر خاطرنشان کرد: فردای دیگر شاید برای اجرای این پروتکل دریا بست با هزینههای گزافتر و غیرقابلجبران دور باشد.
رد پای آلودگیهای نفتی در کاهش ذخایر دریایی
البته صید بیرویه تنها دلیل کاهش ذخایر دریایی نیست و عوامل دیگری به ویژه آلودگیهای دریایی باعث شده تا ذخایر دریایی با خطر جدی روبرو شوند و نسل این آبزیان با تهدید جدی روبرو شود.
مدیرکل محیط زیست استان بوشهر در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بروز آلودگیهای نفتی متعدد در خلیج فارس تأثیر منفی زیادی بر روی آبزیان و اکوسیستم این منطقه داشته است.
فرهاد قلینژاد نشت نفت از شناورها، تأسیسات و خطوط انتقال دریایی را از مهمترین آلودگیهای نفتی دانست و افزود: تعویض خطوط و نوسازی خطوط انتقال یکی از مسائل ضروری است.
وی پیشگیری از بروز آلودگیهای نفتی در خلیج فارس را ضروری دانست و تصریح کرد: شرکتهای نفتی در قالب برنامههای مدیریت زیست محیطی الزامات را رعایت و با اقدامات کنترلی از ورود و نشت نفت جلوگیری کنند.
مدیرکل محیط زیست استان بوشهر بیان کرد: با توجه به اهمیت زیست محیطی خلیج فارس همه کشورهای حاشیه این آبراه بین المللی باید استانداردهای زیست محیطی را در فعالیتهای اقتصادی بویژه نفت و گردشگری رعایت کنند.
وی ادامه داد: منطقه خلیج فارس بهعنوان یکی از مهمترین پهنههای آبی جهان به لحاظ تنوع زیستی، منابع شیلاتی و بهخصوص منابع نفتی غنی، اکوسیستمی منحصربهفرد بهشمار میرود.
با توجه به نقش مهم اکوسیستم دریایی خلیج فارس به عنوان یک زیستگاه ارزشمند و نقش مهم آن در معیشت و زندگی ساحل نشینان و اقتصاد کشور باید جلوگیری از آلودگی آن در اولویت برنامهها قرار بگیرد.
برای حفظ و پایداری ذخیره آبزیان در خلیج فارس باید در راستای قوانین و دستور العمل های ماهیگیری مسئولانه گام برداشت.
آلودگیهای نفتی در خلیج فارس قابل پیشگیری است و باید شرکتهای نفتی در قالب برنامههای مدیریت زیست محیطی الزامات را رعایت و با اقدامات کنترلی از ورود و نشت نفت جلوگیری کنند.
- تصاویر زیبا از مهاجرت زمستانه پرندگان به سواحل خلیج فارس
- «خلیج فارس» جای متجاوزان نیست!
- همخوانی سرود حماسی سلام فرمانده با حضور صدها کودک و نوجوان بوشهری به روایت تصویر
- ۱۲ تیر ۱۳۶۷؛ روز افشای حقوق بشر آمریکایی
- بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر بیمارستان معین مقابله با کرونا تعیین شد
- فرماندهکل سپاه: امنیت خلیج فارس در ید قدرت نظام جمهوری اسلامی ایران است؛ دشمنان نمیتوانند به این امنیت خدشه وارد کنند
- رزمایش پرتوی شهدای خلیج فارس در اطراف نیروگاه اتمی بوشهر آغاز شد
- معاون وزیر ارشاد در بوشهر: فرهنگ و تاریخ غنی ایرانی از دل خلیج فارس برآمده است
- ساحل و بندر بوشهر فرصتی بزرگ برای کشور/نیازها شناسایی و تأمین شود
|