آخرین اخبار
کد خبر : 18582 تاریخ ثبت : 1400/7/6 20:05:28

اربعین امتداد راه عاشورا است/ پیاده روی اربعین احیاگر نهضت حسینی است

حجت الاسلام والمسلمین پیکری گفت: زیارت امام حسین (ع) به ویژه در بیستم ماه صفر که اربعین حسینی نامیده می شود دارای فضیلت بسیاری است، به طوری که امام حسن عسکری (ع) در حدیثی یکی از پنج علامت مومن را زیارت اربعین بر می شمارد.

به گزارش واحد خبری کانون شیفتگان حضرت قائم (عج) به نقل از شبستان ،  روز اربعین، روز شهادت حماسه سازان و اربعین، روز زیارت مرقد عاشورا سازان است، عاشورا، خروش خون حسین(ع) است و اربعین، پژواک این فریاد ظلم شکن است.  عاشورا تا اربعین، نقطه اوج عشق حسینی است و در این 40 روز، حسین(ع) تنها سخن محافل است تا در طول عمر انسان، بهانه بیداری و ظلم ستیزی باشد. مقام شامخ ولایت، حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در 24 مهرماه سال 1366 این چنین از اهمیت بزرگداشت اربعین حسینی یاد می کنند: «فقط یک جمله در باب اربعین عرض کنم؛ آمدن اهل بیت حسین بن علی(ع) به سرزمین کربلا، که اصل این آمدن مورد قبول هست، اما سال اول یا دوم بودن آن معلوم نیست، فقط برای این نبود که دلی خالی کنند یا تجدید عهدی بکنند؛ آنچنان که گاهی بر زبان ها جاری می شود.

مسأله از این بسیار بالاتر بود، نمی شود کارهای شخصیتی مثل امام سجاد(ع) یا مثل زینب کبری(س) را بر همین مسائل عادی رایج ظاهری حمل کرد، باید در کارها و تصمیمات شخصیت هایی به این عظمت در جست وجوی رازهای بزرگتر بود.

مسأله آمدن بر سر مزار سیدالشّهدا(ع)، در حقیقت امتداد حرکت عاشورا بود، با این کار خواستند به پیروان حسین بن علی(ع) و دوستان خاندان پیغمبر و مسلمانانی که تحت تأثیر این حادثه قرار گرفته بودند تفهیم کنند، این حادثه تمام نشد؛ مسأله با کشته شدن، دفن کردن و اسارت گرفتن و بعد رها کردن اسیران خاتمه پیدا نکرد؛ مسأله ادامه دارد.

به شیعیان یاد دادند اینجا محل اجتماع شماست؛ اینجا میعاد بزرگی است که با جمع شدن در این میعاد، هدف جامعه شیعی و هدف بزرگ اسلامی جامعه مسلمین را باید به یاد هم بیاورید، تشکیل نظام اسلامی و تلاش در راه آن حتی در حد شهادت، آن هم با آن وضع! این چیزی است که باید از یاد مسلمانان نمی رفت و خاطره آن برای همیشه زنده می ماند، آمدن خاندان پیغمبر، امام سجاد(ع) و زینب کبری(س) به کربلا در اربعین به این مقصود بود»

 

با توجه به اهمیت موضوع خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، گفتگویی با حجت الاسلام والمسلمین «محمد پیکری» استاد حوزه و دانشگاه انجام داده است که در ادامه می خوانید.

 

اربعین به چه معناست و چرا در میان مسلمانان دارای اهمیت و جایگاه ویژه ای است؟

اربعین حسینی روزی است که در آن تصویری از نهضت و قیام خونین محرم نقش می بندد، روزی است که از خون امام حسین (ع) حیات گرفت و نقطه آغاز تبلیغ آرمان کربلا از طریق اشک ریختن و گریه شد. در روز اربعین که مصادف با بیستم ماه صفر است و 40 روز از شهادت سیدالشهداء و یاران وفادارش می گذرد، نخستین مجلس عزاداری برای ابا عبدالله الحسین (ع) و یارانش و تبلیغ آرمان و نهضت عاشورا در کنار تربت مطهرشان برپا شد.

 

اربعین در فرهنگ شیعه چه جایگاهی دارد؟

در فرهنگ اسلامی عدد 40 یا اربعین جایگاه خاصی دارد. چله نشینی برای رفع حاجت یا رسیدن به مقام سلوک معروف است و حفظ کردن 40 حدیث، اخلاص 40 صباح، کمال عقل در 40 سالگی، دعا برای 40 مومن و موارد زیادی از این دست را می توان در فرهنگ اسلامی مشاهده کرد. در فرهنگ عاشورا نیز اربعین مربوط به چهلمین روز از شهادت سیدالشهداء (ع) است که مصادف شده با بیستم ماه صفر. در روز بیستم صفر شیعیان از این طریق مراسم سوگواری را در کشورها و شهرهای مختلف به یاد عاشورای حسینی برگزار می کنند و در کنار دسته های سینه زنی و عزاداری به تعظیم شعائر دینی می پردازند. در شهر کربلا نیز اربعین حسینی با عظمت و با حضور عاشقان و دوستداران عصمت و طهارت برگزار می شود. سال هاست که پیاده روی اربعین نیز با حضور مسلمانان در روز اربعین برگزار می شود که بیانگر اهمیت اربعین است.

 

درباره فلسفه اربعین توضیح دهید و اینکه اولین اربعین چگونه برگزار شد؟

اربعین به دلیل این ویژه است که در اربعین حسینی یاد شهادت امام حسین (ع) زنده شد و این موضوع بسیار مهمی است. اگر شهادت عظیم امام حسین (ع) و یارانش در کربلا رخ می داد در حالی که بنی امیه موفق می شد واقعه کربلا را در تاریخ و از خاطره نسل بشر پنهان و محو کند در این صورت شهادت سیدالشهداء و یارانش برای عالم اسلام هیچ ثمری نداشت، این در حالی است که فلسفه شهادت امام حسین (ع) و اهداف نهضت عاشورا باعث شد تا در رشد، سازندگی و هدایت انسان ها تاثیرگذار باشد. اربعین روزی است که پرچم پیام شهادت کربلا افراشته شد و بازماندگان واقعه عاشورا به تبیین اهداف و پیام عاشورا پرداختند.

در روز اربعین اهل بیت (ع) بر سر مزار مطهر امام حسین (ع) و شهدای کربلا حضور یافتند. همچنین روایت است که جابر بن عبدالله انصاری صحابی پیامبر اسلام (ع) در این روز به زیارت مزار مطهر امام حسین (ع) رفت و در همان جا اهل بیت (ع) هنگام بازگشت از شام که به زیارت شهدای کربلا آمده بودند با جابر دیدار کردند. در روز اربعین سر مبارک امام حسین (ع) به بدن ایشان ملحق شده و دفن شد.

 

قرائت زیارت اربعین چه آثار و دستاوردهایی به دنبال دارد؟

با توجه به اینکه گرامیداشت خاطره شهدای کربلا و احیای اربعین امام حسین (ع) به معنای زنده نگه داشتن نام و یاد و راه آنها است، بنابراین زیارت یکی از شیوه هایی است که باعث احیای یاد و راه شهدای کربلا می شود. زیارت امام حسین (ع) به ویژه در بیستم ماه صفر که اربعین حسینی نامیده می شود دارای فضیلت بسیاری است، به طوری که امام حسن عسکری (ع) در حدیثی یکی از پنج علامت مومن را زیارت اربعین بر می شمارد. در کتاب های دعا آمده است که قرائت زیارت اربعین در این روز مستحب بوده است.

در فرازهایی از زیارت نامه اربعین آمده است که سلام بر ولی خدا  و حبیب اش، سلام بر دوست خدا و نجیب اش، سلام بر بنده برگزیده خدا و فرزند برگزیده اش، سلام بر حسین مظلوم شهید، سلام بر آن دچار گرفتاریها و کشته اشکها، خدایا من گواهی می دهم که حسین ولیّ تو و فرزند ولیّ تو، و فرزند برگزیده توست حسینی که به کرامتت رسیده، او را به شهادت گرامی داشتی، و به خوشبختی اختصاصش دادی، و به پاکی ولادت برگزیدی، و او را آقایی از آقایان، و پیشروی از پیشرویان، و مدافعی از مدافعان حق قرار دادی، و میراثهای پیامبران را به او عطا فرمودی، و او را از میان جانشینان حجّت بر بندگانت قرار دادی، و در دعوتش جای عذری باقی نگذاشت، و از خیرخواهی دریغ نورزید، و جانش را در راه تو بذل کرد، تا بندگانت را از جهالت و سرگردانی گمراهی برهاند، درحالی که بر علیه او به کمک هم برخاستند، کسانی که دنیا مغرورشان کرد، و بهره واقعی خود را به فرومایه تر و پست تر چیز فروختند، و و آخرتشان را به کمترین بها به گردونه فروش گذاشتند، تکبّر کردند و خود را در دامن هوای نفس انداختند، تو را و پیامبرت را به خشم آوردند.

اخبار مرتبط
کلمات کلیدی
ثبت دیدگاه