فرصتها و تهدیدات نظام در زمینهسازی برای ظهور امام عصر(عج)
حجتالاسلام کارگر با بیان اینکه تحقق اهداف انقلاب در راستای رسیدن به تمدن اسلامی و نزدیک ساختن زمینههای ظهور، نیازمند شناخت وضعیت موجود و آینده است، گفت: هر نوع ضعف و سستی و ناامیدی و انحراف و رخوت و رکود از ساحت فرهنگ مهدویت و انتظار به دور است.به گزارش واحد خبری کانون شیفتگان حضرت قائم (عج) به نقل از شبستان ، شست پژوهشی «بررسی و تحلیل تهدیدات و فرصت های جمهوری اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب با تمرکز بر فرهنگ مهدوی» با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین دکتر «رحیم کارگر»، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با همکاری پژوهشکده مهدویت و موعودگرایی مرکز تخصصی مهدویت و مکتب دفاعی امنیتی دانشگاه دفاع ملی برگزار شد.
بنابر این گزارش، آنچه در ادامه می آید مشروح این نشست است:
امام كاظم عليه السلام فرمودند: خوش به حال شيعيان ما كه در زمان غيبت قائم ما به دوستى ما چنگ مى زنند و در دوستى ما و برائت از دشمنان ما استوارند آنها از ما و ما از آنها هستيم، آنها به پيشوائى ما راضى شدند و ما هم به شيعه بودن آنها راضى وخشنوديم و خوشا به حال آنها، به خدا قسـم آنها در روز قيامت با ما و مرتبه ما هستند. [بحارالأنوار، ج 51، ص 151].
این روایت بسیار زیبا جایگاه والای فرهنگ مهدویت و انتظار را در دوران غیبت نشان می دهد و به ما می آموزاند که باید بر اساس این فرهنگ در توانمندی، رشد و اصلاح، استواری و مقاومت و صبر فعال و توان فکری و اعتقادی خود بکوشیم و جامعه ای پیشرو و پیشتاز و قوی داشته باشیم. هر نوع ضعف و سستی و ناامیدی و انحراف و رخوت و رکود از ساحت فرهنگ مهدویت و انتظار به دور است.
بیانیه گام دوم انقلاب، سند آینده نگر مهدوی
در هر حال یکی از تحولات مهم چند سال اخیر، طرح راهبردی گام دوم انقلاب است که با توجه به اسناد دیگر درصدد این است که آرمانهای والایی را بر جامعه اسلامی ایران در آینده تصویر کند و هدفهای واقعی آحاد مردم، جامعه و نظام اسلامی را در آن موعد معین سازد که در راس آنها ، کمک به شکل گیری تمدن نوین اسلامی و تشکیل حکومت جهانی مهدوی است. تمرکز بیانیه گام دوم در چشمانداز گام دوم انقلاب اسلامی عبارت است از: ایجاد تمدن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی است ).
در این بیانیه ابعاد و اقتضائات آینده کشور مورد عنایت قرار گرفته است که به بعضی از موارد مهم آن اشاره میشود: تاکید بر ورود به عرصه و مرحله جدیدی از انقلاب که مهمترین ویژگیهایش غلبه بر چالشهای سیاسی و نظامی و فرهنگی و اخیراً اقتصادی است ؛ عبور ارزشهای انقلاب از مرزها و تاثیرگذاری آن بر منطقه و کل دنیا و همچنین شکلگیری نظام تمدنی جوان مبتنی بر ارزشهای معنوی؛ بلوغ انقلاب در سطح مدیریت کلان جامعه و عبور از بحرانهای سخت سیاسی و اجتماعی و اقتصادی؛ ضرورت آماده شدن نسل جوان انقلابی برای انجام وظایف خطیر خود ؛ تاکید بر ایجاد فرصت برای نسل جوان و حمایت از آن و ضرورت تقویت وحدت و حفظ روحیه مقاومت انقلابی در مقابله با دشمن در همه زمینهها و... .
تحقق اهداف انقلاب در راستای رسیدن به تمدن اسلامی و نزدیک ساختن زمینه های ظهور، نیازمند شناخت وضعیت موجود و آینده (بخصوص شناخت فرصت ها و تهدیدهای فرارو)، برای برنامه ریزی جهت هدف نیل به وضعیت مطلوب است که از جنبه های مختلف قابل تحلیل و ارزیابی است . در این نشست علمی فرصت ها و تهدیدهای فراروی جمهوری اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب با تمرکز بر فرهنگ مهدویت و انتظار بررسی خواهد شد . در واقع مساله اساسی این نشست آن است که : با توجه به فرهنگ مهدویت و انتظار چه تهدیدها و فرصت هایی فرا روی انقلاب اسلامی ایران در گام دوم انقلاب وجود دارد؟
فرهنگ مهدویت و فرصت ها و تهدیدهای فرارو
فرهنگ مهدویت نظام واره ای از عقاید و باورهای اساسی، ارزش ها و آداب و الگوهای رفتاری ریشه دار و دیرپا، مصنوعات و نمادها در حوزه مهدویت و انتظار است که ادراکات، رفتار و مناسبات جامعه را جهت و شکل می دهد و بدان هویت می بخشد.
بر این اساس مولفه های فرهنگ مهدوی عبارتند از: عقاید و باورهای اساسی (ترویج و تعمیق معرفت به امام عصر و اهداف و آرمان های حضرت(عج) و ...)؛ ارزش ها(امید به آینده روشن و عشق به امام و آرمان های او، ولایت مداری و ...)؛ آداب و الگوهای رفتاری (توجه به امام، شأن و منزلت، آرمان های امام، سختی ها، مشکلات، دشمنان و ترفندهای آنان؛ خود را در محضر امام دیدن، یاد امام بودن و انس با او) ؛ نمادها (مساجد، مهدیه ها، مناسبت ها، اماکن منتسب و مراکز و موسسات ویژه مهدویت) ؛ مصنوعات ( آثار هنری، مکتوبات و …).
معنای فرصت و تهدید
تهديد به هر اقدام و تحرك بالقوه و احتمالي سياسي، نظامي، اقتصادي و فرهنگي كه موجوديت و اهداف حياتي فرد، نهاد يا كشوري را به خطر بيندازد، و نيز موانع و چالش هايي كه ما را از رسيدن به هدف بازداشته و يا باعث كاهش سرعت ما در دستيابي به آن گردد اطلاق ميگردد. فرصت نیز به معناي وجود زمينه و ظرفیت مطلوب در محيط بيروني براي یک فرد، سازمان و يا كشور است كه از طريق بهرهبرداري آن، ميتوان به نتايج يا عوايد قابل توجهي دست يافت. وجود فرصت ها، به كشورها اين توانايي را ميدهد كه با بهرهگيري صحيح از آنها، اهداف ملي خود را كسب و تهديدات را دفع نمايند.
انواع تهدیدهای فراروی جمهوری اسلامی با توجه به فرهنگ مهدوی
الف. تهدیدهای درونی از قبیل: خودبسندگی و فریفتگی جامعه اسلامی و غفلت از مسوولیت ها و وظایف راهبردی و تاریخی خود؛ غرور و اتکای غیر پویا به مهدویت و تحلیل های نزدیک بودن ظهور (بدون درک درست و راهبردی از وضعیت خود و جهان)؛ اختلاف و چندپارگی چامعه دینی انتظار محور و بهره مندی کامل دشمنان از این اختلافات؛ بی توجهی و کم توجهی به ظرفیت های فرهنگ مهدویت در اصلاح امور و قدرت مند سازی جامعه اسلامی؛ تحریفات مختلف درباره فرهنگ مهدوی و آموزه های مهدویت و تبیین های نادرست مدرنزده و سکولاریستی از آن؛ بی انگیزگی و یاس و تردید در میان منتظران حاصل از جنگ شناختی و یا وعده های گوناگون و غیر متقن در مورد نزدیک بودن ظهور؛ تغییرات جدی در مفاهیم و ارزش ها و اهداف جامعه منتظر (جابجایی ارزش ها و تحریف در مفاهیم یا مفهوم سازی های مدرن)؛ زائل شدن صبر و تحمل و مقاومت مردم؛ ضدیت با فرهنگ اهل بیت(ع) و ولایت مداری به جهت مشکلات عدیده اقتصادی و سیاسی و... .
ب.تهدیدهای بیرونی از قبیل: تغییر اساسی در باورها و نگرش ها و گرایشهای مردم در نتیجه جنگ شناختی؛ کنترل و هدایت ذهن فرهنگی و اعتقادی جامعه از سوی رسانه ها و شبکه های مجازی؛ تضعیف نیروهای ولایی مذهبی و منتظران جوان به انحای مختلف بخصوص با حربه اهریمن سازی و ...؛ سلب شدن انگیزه و اختیار و اراده دینی و ملی با گسترده شدن جنگ شناختی؛ ایجاد فقر فرهنگی و هویت زدایی دینی از نسل های آینده؛ آواتار سازی جامعه و تغییر ژنتیکی منتظران و یا تغییر بینشی آنان؛ ناکارآمد سازی و تزریق افکار منفی و یاس آفرین، برای ایجاد تشویش و تزلزل عمومی؛ موعودسازی دنیوی و مدرن از طریق نمایش های تصویری و تبلیغات غیرمستقیم؛ اهریمن سازی از موعود دینی و ایجاد ترس و وحشت عمومی از آن؛ تشکیل جریان های درون دینی ضدمهدوی و مخالف مهدویت؛ مشروعیت زدایی از نظام با هجمه بر اندیشه مهدویت و گسست جامعه از آرمان های مهدوی؛ اعتمادزدایی از جامعه با ایجاد بدبینی به آینده و ارکان مختلف نظام اسلامی؛ شکل گیری جامعه ضدفرهنگی و انسان ضدفرهنگی در اثر شدت گیری جنگ شناختی و ادراکی؛ فرتوت سازی جامعه(فرتوت سازی نسلی و فرتوت سازی روحی و فکری و از کار انداختن قدرت نسل جوان با اعتیاد به فضای مجازی و لا ابالای گری های مختلف) و ... .
باید با اتخاذ راهبردهای و اقدامات مناسب در جامعه و منطقه جلوی این تهدیدها را بگیریم و آنها را به فرصت تبدیل کنیم.
- آیندهنگریهای امام کاظم(ع) در گسترش تمدن اسلامی
- نص قرآنی و حدیثی پایه های مهم احیای تمدن اسلامی هستند
- بشارتهای رسول خدا به حضرت فاطمه درباره ظهور امام عصر(عج)
- ویژگیهایی که حج را ماکت تمدن نوین اسلامی کرده است/ فلسفه برائت از مشرکین
- تحول علوم؛ نقطه عطف تاریخ تمدن اسلامی
- تحولات یمن را در پازل تشکیل تمدن اسلامی مطالعه کنیم
- قابلیت های تمدن اسلامی برای جهانی شدن
- دوره تربیت راهبران تمدن اسلامی در عرصه عراق برگزار میشود
- تحقق تمدن اسلامی بدون الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی ممکن نیست/ لزوم گفتمانسازی،کار جهادی وانقلابی
|