رفراندوم ۱۲ فروردین نشانه تدبیر و دوراندیشی امام خمینی(ره) بود
حجتالاسلام والمسلمین گنابادینژاد، به تبیین ابعاد همهپرسی تاریخی ۱۲ فروردین ۱۳۵۸ و تدابیر امام خمینی(ره) در برگزاری این رویداد سرنوشتساز پرداخت و با شرح جزئیات تلاشها و آیندهنگری امام راحل، روز جمهوری اسلامی را یکی از بزرگترین دستاوردهای انقلاب اسلامی برشمرد.به گزارش واحد خبری کانون شیفتگان حضرت قائم (عج) به نقل از حوزه ، حجتالاسلام والمسلمین گنابادینژاد مدیر مدرسه امام علی ابن موسیالرضا(علیهالسلام)، درباره اهمیت ۱۲ فروردین به عنوان روز تثبیت نظام جمهوری اسلامی ایران، اظهار داشت: روز دوازدهم فروردین برای ملت ایران، روزی تاریخی و بسیار سرنوشتساز بود، در این روز با همهپرسی جمهوری اسلامی «آری / نه»، مردم ایران تصمیمی بزرگ گرفتند و ۹۸.۲٪ آنان به نظام جمهوری اسلامی رأی مثبت دادند، این نتیجه گویای خواست عمومی مردم برای استقرار نظامی مبتنی بر اسلام و مردمسالاری است. اهمیت این تصمیم تاریخی در آن است که تنها ۵۰ روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی، چنین اولویت مهمی در دستور کار نظام قرار گرفت.
وی افزود: به رغم چالشهای بزرگ اجرایی و سیاسی، این آیندهنگری امام خمینی(ره) بود که توانست چنین رخداد عظیمی را رقم بزند. مفهوم و واژه جمهوری اسلامی نیز از همان ابتدا با تأکید جدی امام(ره) مطرح شد؛ ایشان بر گزینه «جمهوری اسلامی، نه یک کلمه زیاد و نه یک کلمه کم» اصرار داشتند و این امر پایهگذار مشروعیت مردمی نظام شد.
حجتالاسلام والمسلمین گنابادینژاد به بخشی از خاطرات و شنیدهها در خصوص آغاز روند همهپرسی اشاره کرد و یادآور شد: مرحوم صادق طباطبایی که از مجریان کلیدی برگزاری رفراندوم بود نقل میکند که ۱۲ روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی، حاج احمدآقا خمینی پیامی از سوی امام دادند که باید هرچه زودتر رفراندوم برگزار شود. وزیر کشور وقت مرحوم حاج سیدجوادی با اشاره به شرایط بحرانی کشور پس از انقلاب، مخالفت خود را با این موضوع اعلام کرد و گفت، تشکیلات اداری و سیاسی کشور برای چنین اقدامی آماده نیست، اما امام خمینی(ره) قاطعانه فرمودند: «شما اکنون نمیفهمید؛ پنجاه سال دیگر خواهند گفت با سوءاستفاده از احساسات مردم، نظام را تحمیل کردند، حتماً باید رأیگیری شود.»
حجتالاسلام والمسلمین گنابادینژاد در ادامه به ماجرای اختلافات بر سر نام و گزینه پیشنهادی رفراندوم پرداخت و اظهار کرد: از جمله چالشهای جدی در مسیر برگزاری رفراندوم، تلاش دولت موقت برای افزودن واژه دموکراتیک به جمهوری اسلامی بود. مهندس بازرگان نخستوزیر دولت موقت صراحتاً به ضرورت استفاده از عنوان جمهوری دموکراتیک اسلامی اشاره کرد و حتی روزنامههای نزدیک به او به این مفهوم دامن زدند.
وی تصریح کرد: با این حال، امام خمینی(ره) با صراحت و قاطعیت مخالف این پیشنهاد شدند و فرمودند: «جمهوری اسلامی، نه یک کلمه زیاد و نه یک کلمه کم» این رویکرد امام، که نشانهای از دوراندیشی و استواری ایشان بود، هرگونه نفوذ معیارهای غربزده را در نظام اسلامی دفع کرد، حتی آیتالله مطهری نیز افزودن واژه دموکراتیک را نادرست دانسته و تأکید کرده بود این واژه در این مفهوم اضافی و زائد است.
حجتالاسلام والمسلمین گنابادینژاد ضمن اشاره به روند برگزاری همهپرسی اظهار کرد: در روز دهم فروردین ۱۳۵۸، روند رأیگیری آغاز شد. شور و حال مردم به حدی بود که در برخی مناطق تعرفهها به پایان رسید و امام خمینی(ره) اجازه دادند رأیگیری برای مدت ۲۴ ساعت تمدید شود. تمام اقشار، از جمله اقلیتهای مذهبی، در این رأیگیری شرکت کردند؛ حتی امیرعباس هویدا، نخستوزیر سابق رژیم پهلوی، که در زندان به سر میبرد، درخواست داد که رأی بدهد و رأی «آری» به جمهوری اسلامی داد.
مدیر مدرسه امام علی ابن موسیالرضا(علیهالسلام)، ادامه داد: با وجود مشارکت گسترده مردم، گروههای ضد انقلاب مانند چریکهای فدایی خلق و سازمان مجاهدین خلق در برخی مناطق مانند گنبد، سقز، سنندج و مهاباد اقدام به خرابکاری کردند تا روند همهپرسی را مختل کنند. حتی هیئت نمایندگان آیتالله طالقانی در مناطق مرزی مورد حمله قرار گرفتند که خوشبختانه آسیبی به آنها وارد نشد.
وی با اشاره به نتایج رفراندوم بیان کرد: در این همهپرسی، ۲۰ میلیون و ۲۸۸ هزار و ۲۱ نفر شرکت کردند که معادل ۸۹ درصد مشارکت مردم بود. از این میان، بیش از ۹۸ درصد به جمهوری اسلامی رأی مثبت دادند. این نتیجه بیانگر نقش تاریخی ملت ایران در استقرار نظام بود، بهویژه که این اقدام در شرایطی صورت گرفت که احزاب و تشکلهای سیاسی هنوز فعال نشده بودند و کشور با بحرانهای جدی روبهرو بود.
حجتالاسلام والمسلمین گنابادینژاد گفت: برگزاری همهپرسی جمهوری اسلامی، به رغم تمام مشکلات موجود در آغاز انقلاب، تنها به واسطه آیندهنگری و بلنداندیشی امام خمینی(ره) امکانپذیر شد، این تصمیم تاریخی نهتنها مشروعیت نظام را تثبیت کرد بلکه یادآور تفکر مردمی ایشان بود که تأکید داشتند نظام باید بر اساس رأی ملت شکل گیرد، تأکید امام(ره) مبنی بر «جمهوری اسلامی، نه یک کلمه زیاد و نه یک کلمه کم» امروز همچنان سرلوحه اصول نظام جمهوری اسلامی ایران است.
|