آخرین اخبار
کد خبر : 25598 تاریخ ثبت : 1403/1/19 20:07:25

شهید آوینی؛ پرچمدار هنر ناب انقلابی

از نگاه کارشناسان مسائل فرهنگی و هنری، شهید سید مرتضی آوینی شخصیتی است که با رویکرد متعالی خود به هنر مبتنی بر آموزه های اسلامی و انقلابی باید از ایشان به عنوان پرچمدار هنر ناب انقلابی یاد کرد.

  به گزارش واحد خبری کانون شیفتگان حضرت قائم (عج) به نقل از حوزه ، سالروز شهادت سید مرتضی آوینی (۲۰ فروردین ماه سال ۷۲ در منطقه فکه) که در طول سال های پس از شهادت ایشان به عنوان «روز هنر انقلاب اسلامی» در تقویم شناخته شده، فرصت نیکویی است برای آن که نگاهی داشته باشیم به اندیشه و سیره و آثار ماندگار این شهید والامقام که رهبر معظم انقلاب از ایشان به عنوان «سید شهیدان اهل قلم» یاد کردند.

 

نیازمند تبیین شاخصه های اندیشه شهید آوینی هستیم

از نگاه دکتر مهدی اسلامی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه امام صادق(ع)، امروز نیاز داریم که شاخصه ها و مؤلفه های تفکر و اندیشه شهید آوینی به درستی برای افراد جامعه خصوصاً نسل جوان معرفی و تبیین گردد.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه امام صادق(ع) همچنین افزود: شهید آوینی، هنرمندی متعهد و دغدغه مند بود که توانست هنر و فرهنگ انقلابی را در اندیشه و عمل خود به منصه ظهور و بروز برساند و به طور ویژه در مجموعه مستندهای روایت فتح، کاری ماندگار و بسیار اثرگذار از خود برجای بگذارد که همچنان منشأ تحول و الهام بخشی است.

وی با بیان این که شهید آوینی از برکات انقلاب اسلامی و پرورش یافته مکتب نورانی امام خمینی(ره) است، گفت: سید مرتضی آوینی، شخصیتی است که گفتمان انقلاب اسلامی را در عرصه فرهنگ و هنر مطرح و میان هنر و انقلاب، تحول عمیقی ایجاد کرد.

مدرس دانشگاه همچنین با اشاره به این که از نگاه شهید آوینی و بر اساس نوشته های ایشان، انقلاب اسلامی انقلاب ارزش‌هاست، بیان داشت: آقا سید مرتضی بر این نکته تأکید می کند که ما جامعه انقلابی هستیم و می‌خواهیم به دین رجوع کنیم و این امر باعث تغییر دید ما نسبت به همه چیز شده است. از نگاه این شهید والامقام انقلاب اسلامی پدیده‌ای بی بدیل است که در عصر کنونی منشأ تحولات بسیاری شده و هنوز این آثار و برکات ادامه دارد، با این حال تأکید می کند که انقلاب برای شناخت خودش دارای ذاتیاتی است و حال آن که ما نیازمند فهم دقیق انقلاب اسلامی هستیم.

 

الهام بخش نسل جوان انقلابی

نرجس شکرزاده، پژوهشگر حوزه علمیه خواهران نیز ابراز داشت: از ویژگی های بارز شهید آوینی این است که آثار برجای مانده از ایشان همچنان الهام بخش نسل جوان انقلابی در مسیر تولید محتوای اثربخش است.

وی افزود: شهید آوینی حقیقتاً هنرمند فرزانه ای بود که با شناخت صحیح هنر و بایسته های تحقق هنر متعالی و مطلوب در هدایت نسل جوان گام های بسیار محکم و تأثیرگذاری برداشت، کما این که پس از گذشت ۳۴ سال از شهادت ایشان هنوز هم آثار مکتوب و غیرمکتوب برجای مانده از این شهید والامقام برای بسیاری از مردم بخصوص جوانان علاقه مند به معارف الهی و هنر متعالی، الهام بخش است و آنان را در مسیر تولید محتوای اثربخش و مفید بسیار راهنمایی می کند.

معنای درست خلق هنری از نگاه شهید آوینی

این فعال فرهنگی و رسانه ای همچنین خاطرنشان کرد: از نگاه سید مرتضی آوینی، هنر، تجلیِ تخیلاتِ هنرمند است. هنرمند اینها را از عالم خیال می آورد و به دلیل داشتن توازن و تناسب، نام آن را هنر می گذارد، ضمن آن که سید شهیدان اهل قلم معتقد بود که کار هنری، نوعی خلق است نه تولید. از نگاه ایشان، هنر در یک معنا، مرحله‌ی تجلی معناست بر نفس، ذهن و روان هنرمند، اما در یک مرحله هنر تولید می شود و آنجایی که هنرمند بخواهد آن دریافت های خودش را عرضه و بیان کند، باید از تکنیک های مختلفی استفاده کند.

وی یادآور شد: از نظر خالق مستند روایت فتح، هنر حقیقی حدیثِ شیداییِ حقیقت است و همراه با قدرت بیانِ آن شیدایی، چه آن که اعتقاد و باورش بر این بود که هنر به معنای حقیقی، کمال و فضیلت است و این البته با تفنن برای مخاطبان سطحی و احساساتی به دست نمی آید، به همین خاطر شهید آوینی از جمله نقدهایی که به هنر مدرن دارد این است که هنر مدرن به تفنن فکر می کند و هدف او بیشتر تفریح و سرگرمی و مشغول کردن آدمیان و دوری از گرفتاریهای زمانی است.

هنرمند انقلابی و همواره دغدغه مند

شکرزاده با بیان این که شهیدآوینی انسانیِ پرشور و دغدغه مند و نیز هنرمندی انقلابی و تحول گرا بود، ابراز داشت: این شهید والامقام در یکی از آثار خود به تصریح بیان می دارد؛ " هنر، شیدایی حقیقت است. همراه با قدرت بیان آن شیدایی و هنرمند کسی است که علاوه بر شیدایی حق، قدرت بیان آن را نیز از خداوند متعال گرفته، هر یک از این دو شیدایی حق و قدرت بیان - اگر نقص داشته باشد اثر هنری خلق نمی‌گردد ... اصل لازم شیدایی حق است و قدرت بیان شرط کافی است. "

وی با اشاره به این که شهید آوینی با کلام اثرگذار و هنرماندگار خود به طلایه دار هنر ناب انقلابی تبدیل شد، گفت: از منظر سیدالشهدای اهل قلم، هنر انقلاب از آن مقولاتی نیست که تاریخ مصرف داشته باشد بلکه همیشه می تواند در ابعاد و عرصه های مختلف اثرگذار و الهام بخش باشد به شرط آن که چنین هنرمندی به دنبال ارائه تفکر مبتنی بر آموزه های اسلامی و انقلابی باشد.

شکرزاده تأکید کرد: رویکرد و نگاه شهید آوینی در واقع ترجمان همان فرمایش بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی است که فرمود «ما انقلاب‌مان را به همه جهان صادر می کنیم.» تفاوت شهیدآوینی ها با هنرمندنماها و سلبریتی ها این است که هدف آن ها تنها کسب زیبایی‌های ظاهری و مادی نیست بلکه هدف خلق هنر متعالی، اصیل و ماندگار است که در آن به فضیلت های انسانی همچون ایثار و از خودگذشتگی، صداقت و درستی و عدالت طلبی و حق خواهی به طور جدی پرداخته شده است.

اخبار مرتبط
کلمات کلیدی
ثبت دیدگاه