آخرین اخبار
کد خبر : 25612 تاریخ ثبت : 1403/1/22 21:36:14

مهدویت در قاب هنر؛ بررسی نقش هنرمند انقلابی در عصر انتظار

نهادینه کردن فرهنگ مهدویت یعنی مفاهیمی مثل امید، عدالت، انتظار فعال و یاری‌گری برای امام علیه‌السلام را طوری بیان کند که مخاطب با تمام وجود آن را لمس کند و هنر دقیقاً این قدرت را دارد.

 به گزارش واحد خبری کانون شیفتگان حضرت قائم (عج) به نقل از شبستان ، به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی و در چهارمین جمعه‌ی انتظار سال جدید، در کرمان به سراغ یکی از چهره‌های پُرکار هنری استان و کارتونیست موفق در سطح ملی رفته تا گفتگویی با محوریت بازنمایی مهدویت در آثار هنری انجام دهد.
آنچه در ادامه می‌آید ماحصل این گفتگو با نازنین اسماعیل‌زاده، متولد ۱۳۷۵ و دانش آموخته‌ رشته‌ فیزیک و زبان انگلیسی است که فعالیت رسمی هنری خود را از سال ۱۳۹۷ به صورت خودآموز آغاز کرده است.


نقش هنر در ترویج فرهنگ مهدویت و آشنایی جامعه با امام زمان عجل‌الله تعالی فرجه الشریف کجاست؟

به نظر من، هنر زبانی است که دل‌ها را قبل از ذهن‌ها درگیر می‌کند؛ جا انداختن فرهنگ مهدویت در جامعه یعنی قراره که مفاهیمی مثل امید، عدالت، انتظار فعال و یاری‌گری برای امام علیه‌السلام را طوری بیان کنید که مخاطب با تمام وجود آن را لمس کند و هنر دقیقاً این قدرت را دارد.
هنر می‌تواند امام زمان (عجل‌الله تعالی فرجه الشریف) را از یک نام غریب و دور، به یک حضور آشنا و دلی تبدیل کند.
مثلاً یک تصویر یا شعر می‌تواند حس غربت ایشان را به دل‌ها بیندازد؛ یک کاریکاتور یا طراحی هنری حتی می‌تواند دشمنانِ ظهور را با زبان نماد و کنایه به مخاطب بشناساند.

پیش‌تر گفته بودید "برای من مهم است که برای امام زمانم مفید و نسبت به اتفاقات جهان کنش‌گری داشته باشم" تاکنون اثری در این باره تولید کردید؟

بله؛ یکی از آثارم که مصور (داستان چند فریمی) است برای ولادت امام زمان عجل‌الله تعالی فرجه الشریف تولید کردم که در مجله حلقه وصل منتشر شد.

مهدویت در قاب هنر؛ بررسی نقش هنرمند انقلابی در عصر انتظار


ایده این کار با استادم آقای سیدمحمد جواد طاهری بود؛ این مصور چند فریمی نتیجه انتظار فرج منجی را در جامعه با یک تمثیل نشان می‌دهد.

خودتون بیشتر مایل به بازنمایی کدام جنبه از موضوع مهدویت در آثارتان هستید؟

دوست دارم به جنبه‌هایی بپردازم که مخاطب را نه‌ فقط یاد یک واقعه در آینده، بلکه یاد یک مسئولیت در حال حاضر بیندازد.
مثلاً انتظار به‌ عنوان یک حرکت فعال، نه سکون و بی‌عملی؛ یا مبارزه با ظلم، فساد و دروغ که مسئولیت هر انسان منتظری است.

چه چیزی شما را به پرداختن به موضوع مهدویت در هنر ترغیب می‌کند؟

«السَّلامُ عَلَیْکَ یَا بَقِیَّةَ اللهِ فِی أَرْضِهِ...»این فراز از زیارت آل یاسین مرا به این حس که باید سهمی در آماده‌سازی زمین برای باقی‌مانده‌ی خدا داشته باشم، سوق می‌دهد؛ هنر من، سلاح و زبان من است.
چیزی که مرا به سمت پرداختن به موضوع مهدویت در هنر ترغیب می‌کند اینکه می‌بینم چطور ظلم و فریب  به اسم آزادی، به خورد دنیا داده می‌شود؛ چطور رسانه‌های قدرتمند، حقیقت را وارونه نشان می‌دهند و مردم جهان را از «عدالتِ موعود» دور نگه می‌دارند.
وقتی از مهدویت حرف می‌زنیم، یعنی  نظامی که با ظلم، استکبار، نفاق و فساد جهانی مقابله می‌کند. یعنی هنرمند متعهد باید با ابزار خودش، با دروغ‌هایی که امپراطوری رسانه‌ای دنیا می‌سازد، بجنگد.
کارتون‌های من نه فقط گریه‌ی دلتنگی برای امام زمان (عج)، بلکه فریاد اعتراض به وضع موجود دنیا است؛ من با طراحی‌هام، سعی می‌کنم بگم: «منتظر کسی هستیم که نظم ظالمانه جهان را به هم می‌زند.»

مخاطبی که آثار هنریِ امام زمانی قرار است بر او عرضه شود نیز مسئله قابل اعتنایی است؛ مخاطب شما چه کسانی هستند؟
مخاطب من کسانی هستند که شاید هنوز به عمق مفهوم مهدویت پی نبردند، کسانی که به امام زمان (عجل‌الله تعالی فرجه الشریف) به چشم یک ایده دور و غیرقابل‌دسترس نگاه می‌کنند، نه به عنوان یک حقیقت زنده که در دل جامعه‌ باید شکل بگیرد.

پیام شفاف شما به جامعه هنری در مسئله مهدویت و انتظار چیست؟

پیام من این است که مهدویت، تنها یک انتظار غیرفعال نیست. این یک دعوت به تغییرِ خود و جامعه‌ است. امام زمان وقتی می‌آید که ما، خودمان و دنیامان را برای آن ظهور بزرگ آماده کرده باشیم.

در آثار شما، چه نمادها یا عناصر تصویری برای نمایش مفهوم "انتظار فعال" به کار گرفته می‌شود؟

هنر من به این سمت می‌رود که نشان بدهد منتظر بودن یعنی عمل کردن، یعنی تلاش برای اصلاح، یعنی ساختن دنیایی بهتر، حتی قبل از ظهور.
هنر من می‌خواهد بگوید: "منتظر باش، اما منتظر بودن به معنای توقف نیست؛ انتظار یعنی حرکت، یعنی تغییر در خود و در دنیای اطراف. "

آرزوهای مهدوی شما چیست؟

امیدوارم روزی بیاد که همه ما عدالت را واقعاً لمس کنیم. نه فقط در حرف‌ها، بلکه در رفتارهای روزمره؛ آرزو دارم جامعه‌ام آماده برای ظهور بشود؛ جوری که مردم با قلب خود امام زمان را احساس کنند و مثل یک رویا منتظرشون نباشند بلکه به عنوان یک واقعیت که در دل خودمان باید شکل بگیرد.
آرزو دارم بقیه مردم دنیا هم نسبت به ظلمی که اطراف آنها است، بیدار شوند و کسی نتواند به اسم آزادی و دموکراسی به مردم ظلم کند.
امام زمان (عجل‌الله تعالی فرجه) می‌آیند تا این همه ظلم و فساد را از بین ببرند و من هم دلم می‌خواهد بخشی از آن تغییر باشم. حتی اگر یک قدم کوچک برای نزدیک‌تر شدن به آن آرزو بردارم.
امیدوارم ایشان از من راضی و نگاهشان بر زندگی من جاری باشد و کمک کنند نقشی در ظهور ایشان داشته باشم.

اخبار مرتبط
کلمات کلیدی
ثبت دیدگاه