آخرین اخبار
کد خبر : 6820 تاریخ ثبت : 1396/1/10 19:29:45

راه تحقق آرزوها در «لیلة الرغائب»

پیامبر (ص) می فرمایند: «آرزو برای امت من رحمت است»؛ اما آرزو باید در چارچوب باشد تا منشاء حرکت و نشاط شود. نباید لیله الرغائب را صرفا یک اتفاق و یک شب ببینیم بلکه باید آن را در یک بستر هندسه شده در فصل نیایش و عبادت بنگریم.

نخستین شب جمعه ماه رجب در آموزه های دینی ما «لیله الرغائب» نام دارد، شبی که بنابر تصریح روایات آرزوهای بزرگ انسان به محضر الهی عرضه شده و امکان تحقق می یابد؛ بنابر این، راه هایی برای بهره برداری هرچه بیشتر از این ظرف زمانی خاص در آموزه های دینی مذهبی ما توصیه شده است که در گفت وگو با کارشناسان آنها را به بحث و بررسی گذاشته ایم:

 

به گزارش واحد خبری کانون شیفتگان حضرت قائم (عج) به نقل از شبستان ، حجت الاسلام حمیدرضا مظاهری سیف، بنیانگذار موسسه علمی پژوهشی بهداشت معنوی با اشاره به فرا رسیدن «لیله الرغائب» (شب آرزوها) درباره نگاه دین به آروزها و بلندپروازی انسان، اظهار کرد: یکی از مسائلی که به زندگی شکل می دهد، آرزوهای ما است. همه انسان ها آرزوهایی دارند که با آنها زندگی می کنند و اگر این آروزها را از او بگیرند، هیچ حرکتی صورت نمی گیرد و زندگی ادامه پیدا نمی کند.

 

وی ادامه داد: از همین رو است که پیامبر (ص) می فرمایند: «آرزو برای امت من رحمت است»؛ اما آرزو باید در یک چارچوب باشد تا منشاء حرکت و نشاط در زندگی ما شود. آرزوها به ما اهداف را نشان می دهند و چشم اندازهای روشن را ترسیم می کنند که می توانیم به سمت آنها حرکت کرده و با سختی ها و ناکامی های زندگی مقابله و از فراز و نشیب های آن عبور کنیم.

 

 حجت الاسلام مظاهری سیف در ادامه تصریح کرد: اما همین آرزوها وقتی طولانی شده و تبدیل به تخیلات و رویاهای تودرتو و پیچیده و از شاخه به شاخه ای پریدن و در خیال پرواز کردن، شود، دیگر نمی تواند موتور محرکه زندگی ما باشد بلکه برعکس زندگی ما را در یک گرداب موهوم و خیالی فرو می برد و متوقف می کند، به همین علت است که از طول اَمَل و آرزو در تعالیم اهل بیت علیهم السلام نهی شده است.

 

این استاد اخلاق با بیان اینکه آرزوهای انسان چند سطح دارد، تاکید کرد: یک سطح آرزوهای گذرا هستند یعنی وقتی به آن آرزو برسیم، آرزوی دیگری خواهیم داشت و آن آرزو در حقیقت تاریخ مصرف دارد مثلا کسی که آرزو و تلاش می کند تا وارد دانشگاه شود، پس از رسیدن به آن، آرزو می کند صاحب مدرک شود لذا اینها آرزوهایی نیستند که برای ما باقی بمانند بلکه آرزوهایی هستند که مدتی در زندگی ما بوده و با آنها سرگرم می شویم و تلاش می کنیم و پس از آن که به آنها رسیدیم یا حتی نرسیدیم، از کنارشان می گذاریم و آرزوی دیگری را جایگزین می کنیم و به هر حال نقطه پایانی دارند.

 

 آرزوی انسان های باهوش!

وی در ادامه توضیح داد: اما سطحی از آرزوها نیز وجود دارند که همیشگی بوده و در ذهن و قلب ما پایدار هستند و این آرزوها مختص به کسانی است که از هوش معنوی بالایی برخوردارند مثلا آرزوی معرفت خدا، عشق الهی و این که انسان بتواند خالصانه و عاشقانه عبادت انجام دهد؛ این آرزوها هیچ گاه پایان پذیر نیست و جایگزینی هم ندارد.

 

حجت الاسلام مظاهری سیف ابراز کرد: در حقیقت آرزوهای اصیل و معنوی جایگزینی ندارند و حتی آرزوهای خیرخواهانه مانند تاسیس موسسه ای خیریه نیز نمی تواند جانشین آنها شود.

 

«لیله الرغائب» شامل همه آرزوها می شود

به گفته وی شب جمعه اول ماه رجب که به «لیله الرغائب» مشهور است، می تواند شامل تمام این سطح از آرزوهای یادشده باشد یعنی هم آرزوهای اصیل و معنوی و هم آرزوهای عادی زندگی ما در این شب با درخواست کردن از خدای متعال و تلاش برای وصول به آن، امکان تحقق می یابند.

 

رییس موسسه علمی و پژوهشی بهداشت معنوی تاکید کرد: اما موضوع مهم آنکه زمانی آرزو دست یافتنی خواهد شد که با همت همراه شود؛ آرزوی حقیقی آرزویی است که همت های بلند را در ما برانگیخته کند در غیر این صورت بیهوده بوده و تنها جنبه سرگرمی دارد و خیال پردازانه است و ما را در یک لذت موهوم فرو خواهد برد.

 

حجت الاسلام مظاهری سیف در پایان یادآور شد: معادل عربی آرزو، اَمَل است و زمانی که این آرزو و خواستن با همت و تلاش همراه شود، «رغیبه» می شود و این آرزوهایی که ما برای آنها حرکت می کنیم، همان رغائب است که در ما حرکت آفرینی می کند.

 

«لیله الرغائب» دیباچه بهره مندی از «لیله القدر»

بنابر این گزارش، حجت الاسلام محمد رضایی، محقق و پژوهشگر حوزه نیز ضمن تبیین اهمیت و جایگاه «لیله الرغایب» اظهار کرد: لیله الرغائب اولین شب جمعه از سه گانه رجب، شعبان و رمضان است یعنی جمعه آغازین فصل نیایش که اگر ابتدای این فصل را رجب بگیریم، در انتهای آن شب های قدر و عید فطر قرار دارد و با در نظر گرفتن این بازه زمانی می توان لیله الرغائب را بهتر درک کرد.  

 

وی ادامه داد: نباید لیله الرغائب را صرفا یک اتفاق، یک حادثه و یک شب ببینیم بلکه باید آن را در یک بستر هندسه شده در فصل نیایش و عبادت بنگریم که از آغاز و اولین جمعه این فصل تا عید فطر می بایست این افق را در نظر گرفت. شب جمعه در فرهنگ دینی ما متعلق به امام زمان (عج) است یعنی به شما گفته نشده اولین شب ماه رجب (هر روزی که بود شنبه، یکشنبه و ...) بلکه گفته شده شب جمعه اول رجب؛ که در میان ایام هفته متعلق به حضرت حجت (عج) است و در چشم انداز ما شب های قدر اوج زمان هایی است که همه ملک و ملکوت به حضرت حجت (عج) تعلق دارد.

 

این نویسنده حوزوی بیان کرد: حال ما با این چشم انداز یک فصل نیایش را پیش رو داریم و قرار است در شب جمعه اول آرزو کنیم. اما چه آرزویی؟ شما حتی اگر بسیار خودمحور و خودبین نیز باید و فراتر از خود را نخواهید ببینید، آیا دایره آرزوهای شما تا کجا باید باشد؟ بگذریم که در نگاه دینی و انسانی گفته می شود که از «خود» بگذرید، البته این بدان معنا نیست که خود را رها کنیم بلکه یعنی هم خود را ببینیم، هم جامعه انسانی را، و هم جهان هستی را؛ اما چگونه می توان چنین نگاه وسیع داشت؟

 

آرزوی نجاتبخش انسان

حجت الاسلام رضایی تاکید کرد: وقتی از حضرت حجت (عج) به عنوان «ربیع الانام» تعبیر می شود (به یک معنا بهشت) این بهشت تنها برای خودش نیست. بلکه بهشت تمام مردمان و تمام هستی است؛ مُلک و ملکوت از نعمات دوران ظهور حضرت (عج) بهره مند می شوند. بنابراین آرزوی تو نیز می تواند اینچنین وسعت بگیرد.

 

این کارشناس دینی در ادامه تاکید کرد: شما اگر بخواهید در لیله الرغائب برای خود بهترین دعاها را داشته باشید باید برای مردم بهترین دعا را کنید، اگر بخواهید این جهان هستی که در آن زندگی می کنید بهترین جهان باشد چه باید بکنید؟ مسلما باید دعا و آرزو کنید هم خود و هم دیگران نوعی اتصال به حضرت حجت علیه السلام پیدا کنید. اتفاقا این وصل و اتصال باید معنادار باشد. یعنی شما در این لیله الرغایب امسال کاری به لیله الرغایب سال بعد و سال های بعد ندارید، شما در بستر واقعیت همین امسال زندگی می کنید پس همین چشم انداز خودتان تا شب قدر را نگاه کنید.

 

حجت الاسلام رضایی در توضیح بیشتر این موضوع گفت: قرار است در شب قدر، شما سرنوشت یک سال بعد را تحویل بگیرید. این سرنوشت یک سال بعد چگونه می تواند بهترین باشد؟ اتفاقا در شب لیله الرغایب باید بهترین آرزوها را حداقل برای خود داشته باشید. برای این مهم هم باید خود را ببینید، هم آدم ها را، هم حضرت حجت علیه السلام را و هم خدا را.

 

برای بهترین ها آرزو کنید

وی در پایان خاطرنشان کرد: امشب بگو خدایا! من قرار است دو ماه دیگر بهترین سرنوشت ها و تقدیرها را تحویل بگیرم برای این بهترین تقدیرها بگذار بهترین آرزوها را داشته باشم برای بهترین آرزوها باید حضرت حجت (عج) را خواست چون با حضرت حجت علیه السلام وسیع ترین معنا هویت و مدل زندگی را زندگی را پیدا خواهم کرد و اینگونه است که مهدویت و لیله الرغایب با هم پیوند می خورند. اصولا معنا یافتن لیله الرغایب به مهدویت و حضرت حجت(عج) است به این که تو در کنار حضرت حجت علیه السلام بتوانی این فصل نیایش را بستر یک سال متفاوت جدید کرده و آن را از خدا تحویل بگیری.

اخبار مرتبط
کلمات کلیدی
ثبت دیدگاه